Zamestnanci z prešovskej FNsP protestovali v centre mesta

16.02.2006 Prešov

Prešov 16. februára (TASR) - Asi 500 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove protestovalo dnes na verejnom mítingu na ...
Prešov 16. februára (TASR) - Asi 500 zamestnancov Fakultnej nemocnice s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana v Prešove protestovalo dnes na verejnom mítingu na námestí pred divadelnou novostavbou. Bol to ďalší prejav ich nespokojnosti s platmi v rámci štrajkovej pohotovosti, ktorú vyhlásili 18. januára.

V snehovej metelici ich prišiel podporiť viceprezident Konfederácie odborových zväzov a predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy Ján Kašperán, predseda Odborového zväzu zdravotníctva a sociálnych služieb Andrej Kučinský, predstavitelia Regionálnej lekárskej komory, Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek a nižší zdravotnícky personál.
Kučinský vyjadril prešovským zdravotníkom obdiv, keďže za svoje sedemročné pôsobenie vo funkcii odborového predáka mal jedinú takúto skúsenosť. Zdravotníci, ako povedal, pred akoukoľvek aroganciou iba sklonili hlavu, vedeli sa uskromniť a verili, že bude lepšie. \"Bolo by pre nich nedôstojné vyjsť do ulíc a upozorňovať na svoje problémy, to sa však v Prešove zmenilo, \" vyhlásil.
Zdravotníci vyjadrovali podporu rečníkom pískaním, výkrikmi hanba, hanba patrili ministrovi zdravotníctva Rudolfovi Zajacovi. Nad ich hlavami viali plagáty s nápismi: Nechceme žobračenky či Slovenský zdravotník žobrák v EÚ.
Protestujúci lekár Peter Oríšek pre TASR povedal, že výplata za január ich ešte viac rozladila. Majú síce zachovaný základný plat, tak ako to tvrdí riaditeľ FNsP Peter Biroš, ale činí len tých 80 percent. Nevie, kde je tých 20 percent za január, ktoré si mohli navyše zarobiť. V konečnom dôsledku dostali zamestnanci FNsP garantovanú základnú mzdu a o polovičku menej za vykonané služby, čím ich reálna mzda išla dolu. Oríšek zdôraznil, že najviac si poškodili službukonajúci počas pohotovosti v nemocnici. \"Tí zarobili aj o sedem - osem tisíc korún menej v čistom, \" spresnil.
Podľa predsedu odborov vo FNsP Štefana Hudačka v poradí tretie kolo kolektívneho vyjednávania by malo byť v týždni po 20. februári. Cieľom štrajkovej pohotovosti je zastaviť uplatňovanie vnútropodnikovej smernice o diferencovanom odmeňovaní. V jej dôsledku by nastal pokles platov zdravotníckych pracovníkov. Naopak, odborári požadujú vyjednávať o mzdových záležitostiach na tento rok štandardnou formou kolektívneho vyjednávania.
 

Vyberte región